Pizza Iaşi

Pizza – de la spiritul Romei antice, la modul de viaţă românesc.
Nu sunt atât de multe ţări în lume care să se poată mândri că un fel de-al lor de mâncare a ajuns un fenomen mondial. Vorbim aici despre pizza, care a devenit practic o parte din spiritul gastronomic al Italiei, alături de tradiţionalele spaghete. Cât despre originea acestui preparat, el se pierde în negura timpurilor. Legendele spun că ea era servită încă de pe vremea romanilor, pizza însemnând de fapt o bucată de aluat plata şi coaptă pe vatra. Ulterior, această simplă bucată de aluat a fost garnisită cu diverse ingrediente, cu legume şi ierburi, ajungând să devină o adevărată delicatesă, nelipsită de la mesele italienilor. Modul de preparare era la fel de simplu, aluatul fiind întins cu mâna în tavă, peste care se aruncă pur şi simplu bucățele mici de carne, mezeluri, roşii, ardei, busuioc sau oregano. Nelipsite sunt brânzeturile, dar mai ales sosul de roşii condimentate, care reprezintă în fond secretul oricărei pizerii care se respectă. O adevărată revoluţie în prepararea acestui gen culinar a apărut odată cu apariţia mozarella. Produsă din lapte de bivoliţă, această delicatesă a brânzeturilor este nelipsită din pizzeriile tradiţionale italiene, deşi ea poate fi înlocuită cu succes de sortimente de caşcaval, parmezan sau chiar brânzeturi măturate, cu mucegai.

În România, acest produs a fost popularizat în anii `80-`90, îndeosebi în restaurantele de pe litoral. Ulterior, reţetele şi aerul exotic al pizzei s-a extins peste tot în ţară, ajungând să fie nelipsite din specificul culinar local.
Astăzi, cele mai cunoscute sortimente de pizza, precum Margherita, Salami sau Napolitană, au ajuns pe buzele tututor românilor. Printre ingredientele de bază se numără sosul de roşii, salamul sau cârnaţii, ardeiul gras, ardeiul iute, brânzeturile, ciupercile, carnea de pui sau chiar carnea tocată de vită. În orice combinaţie, pizza este soluţia ideală pentru petreceri şi pentru gustările rapide, în care nu ai nevoie nici de cuţit ori de furculiţă, ci pur şi simplu o mănânci cu mâna, rupând feliile direct din cutie. Pizza a ajuns practic un mod de viaţă pentru români şi pentru ieşeni, care au la dispoziţie o gama largă de restaurante şi pizzerii, de la cele care servesc la felie, în cartiere, sau în centrul oraşului. Iar dacă până acum spuneam că pizza este un sortiment alimentar specific italienilor, vedem cum această delicatesă devine din ce în ce mai mult o parte a Iaşului.