Fast food Iaşi

Cât de sănătos este să mănânci la fast-food?

După cum îi spune şi denumirea, termenul de „fast food” se referă la oferirea unor servicii culinare servite rapid, gustos, după care să pleci în continuare la drum sau la muncă. Dacă la început termenul a fost folosit în special de americani, având în vedere nevoia de a oferi clienţilor o gustare rapidă în drum spre serviciu sau după, astăzi, termenul este încetăţenit practic în întreagă lume. Astfel, fiecare ţară şi fiecare oraş au practic propriile lor restaurante fast-food, în afară de lanţurile binecunoscute, precum Mc Donalds sau KFC.

În ultima perioadă au apărut însă numeroase discuţii cu privire la cât de sănătoase sunt mâncărurile de la Mc Donalds. Ei, bine, părerile sunt mai mult decât împărţite. Este drept că mâncărurile preparate în astfel de magazine sunt pregătite rapid, întrucât timpul a devenit cel mai mare duşman al omului, în zilele noastre. Pe de altă parte, faptul că produsele sunt pregătite rapid, la grătar sau prăjite în ulei încins, nu le ia din calitate, care este garantată de cei ce le pun în vânzare şi certificată de toate autorităţile de profil. Mai mult, marea majoritate a acestor mâncăruri sunt însoţite de multe ori de salate sau legume, pentru a echilibra produsele din punct de vedere nutritional. Cât despre costuri, practic asta este ceea ce face atât de atractiv acest gen de mâncăruri şi de restaurante. Ele sunt extrem de ieftine, fiind situate de multe ori la câţiva paşi de casă ori în drumul spre locul de muncă sau la colţul străzii. Sunt, practic, peste tot şi te aşteaptă cu porţile deschise 24 de ore din 24. Practic, acesta este şi motivul apariţiei lor. Fiind în permanentă mişcare, oamenii nu mai au timp să petreacă ore întregi în restaurante luxoase, în care să aştepţi mult timp până la preluarea comenzii şi servirea ei la masă, în sistem „a la carte”. Astfel, oamenii au ajuns să prefere mâncarea servită rapid, fără a-şi rupe prea mult din activităţile zilnice. Unii mănâncă în timp ce conduc, alţii în timp ce butonează la calculator. Din acest motiv, nici vasele de servit nu sunt atât de pretenţioase, cele mai multe dintre preparate neavând nevoie de cuţit ori de furculiţa pentru a fi consumate. Cele mai multe restaurante fast-food fac şi livrări la domiciliu, unde mâncărurile sunt transportate în caserole speciale, de unică folosinţă. Nu în ultimul rând, mâncărurile de tip fast-food sunt perfecte pentru petreceri şi pentru ieşirile în grup, cu prietenii, unde distracţia nu este întreruptă de statul la masă şi spălatul veselei.

Concluzionând, ne punem şi noi întrebarea: este mâncarea fast-food sănătoasă? Răspunsul dat de cei mai mulţi este că fast-food-ul reprezintă, în fond, o mâncare ca oricare altă. Ceea ce este sănătos sau nu este stilul de viaţă al fiecăruia.